Atskats uz LOOA valdes sēdi 28.11.2023.

2023. gada 28. novembrī tiešsaistē notika kārtējā LOOA valdes sēde.

Darba kārtība:

  • LOOA Kontaktlēcām un acs priekšējā segmenta veselībai veltītās konferences atskaite un nākamo aktivitāšu plāni (E. Kassaliete)
  • Prasījums par optometrista reģistrācijas procesu Latvijā no Indijas
  • ECOO aktualitātes un Vadītāju Apliecības direktīva (Aiga Švede)
  • Dažādi

1. LOOA Kontaktlēcām un acs priekšējā segmenta veselībai veltītās konferences atskaite un nākamo aktivitāšu plāni

2023. gada 19. novembrī LU Dabas mājā notika Kontaktlēcām un acs priekšējā segmenta veselībai veltītā LOOA konference. Piedalījās 121 dalībnieks (pieteikušies bija 150 dalībnieki). Dalības apliecinājuma sertifikāti tika izsūtīti dalībniekiem nedēļas laikā pēc konferences. Pārvarot nelielas tehniskas aizķeršanās, konference tika veiksmīgi aizvadīta. Pirmo reizi tika izmantoti LOOA reklāmas stendi fotosienu formātā.

Kvalifikācijas padome jau strādā pie nākamā tālāizglītības pasākuma plānošanas. Janvārī varētu notikt Redzes uz dzīvesveida kvalitātei veltīta konference, pieaicinot lektorus no acu klīnikām, lai dalītos jaunākajā informācijā par ar vecumu un vājredzību saistītām acu problēmām un to iespējamiem risinājumiem.

Tāpat Kvalifikācijas padome turpina lolot “Optikāru olimpiādes” projektu. Tiek izstrādāts nolikums ar domu pavasara otrā pusē/vasaras sākumā šādu konkursu pirmo reizi īstenot.

2. Prasījums par optometrista reģistrācijas procesu Latvijā no Indijas

LOOA saņēma vēstuli no kādas Indijā bāzētas optometristes ar lūgumu izskaidrot sertifikācijas prasības legālam darbam optometrijas jomā Latvijā. Tika sagatavota atbilde frmulējot galvenās prasības – 1) pielīdzināma optometrijas izglītība (atbilstīgā apjomā un līmenī, ko izvērtē un akceptē akadēmiskās informācijas centrs), 2) tekošas komunikācijas spējas latviešu valodā, 3) reģistrācija Veselības inspekcijas Ārstniecības personu reģistrā, 4) Sertifikācijas eksāmens (lai arī šobrīd likumā nav norādītas konkrēta latviešu valodas prasmes līmeņa prasības, tomēr sertifikācijas eksāmenā visa saziņa starp optometristu un pacientu notiek latviešu valodā, līdz ar to nepietiekamu valsts valodas prasmju dēļ radušos pārpratumu dēļ sertifikācija var tikt atteikta).

3. ECOO aktualitātes un Vadītāju Apliecības direktīva

Eiropas Optometrijas un optikas padomē (European Council of Optometry and Optics – ECOO) tiek gatavoti grozījumi ES regulā par autovadītāju redzes pārbaudēm. Plānots papildināt prasības ar redzes lauka novērtēšanu, kā arī sniegtas rekomendācijas krēslas redzes un žilbšanas novērtēšanai. ECOO aicina LOOA dibināt kontaktu ar mūsu valsti pārstāvošajiem Eiropas parlamenta deputātiem, lai skaidrotus šos ierosinājumus pirms balsojuma.

4. Dažādi

SIA Vision Express vērsusies Ekonomikas ministrijā ar lūgumu skaidrot radušos situāciju ar šķēršļiem reģistrēt ārstniecības iestādes optometrista pakalpojumu nodrošināšanai tirdzniecības centros neatbilstīgas telpu klasifikācijas dēļ. Tika saņemta atbildes vēstule ar aicinājumu Veselības ministrijai izskaidrot uzņēmējiem, kādās telpās drīkst tikt sniegti šādi pakaplojumi. LOOA arī plāno atkārtoti vērsties Veselības ministrijā, skaidrojot nelabvēlīgo situācija, kādā ir nostādīta redzes aprūpes nozare saistībā ar telpu reģistrācijas prasībām.

Notikusi LU Rīgas Medicīnas koledžas un lieāko optikas uzņēmumu pārstāvju tikšanās saistībā ar optometrista asistenta studiju programmu. Tiek plānota nākamā kursa uzņemšana 2024. gada pavasara semestrī.

Nākamā LOOA valdes sēde notiks 2023. gada 9. janvārī plkst. 18.00 tiešsaistē. LOOA valdes sēdes ir atklātas, tādēļ aicinām LOOA biedrus, kas vēlas piedalīties sēdē, sūtīt ziņu uz LOOA e-pastu looasociacija@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *